Ons gezinshuis
‘In liefde werken aan een menswaardige wereld’
Dit dragen wij uit door ruimhartig te delen in liefde en bezit en door kleinschalig te blijven zodat ieder kind dat bij ons woont zich speciaal kan voelen.
Gezinshuis JEballon vangt kinderen op die niet langer thuis kunnen wonen. Een gezinshuis lijkt op een normaal gezin. Er zijn 2 ouders die voor de kinderen zorgen. Bij Gezinshuis JEballon zijn dat Janneke en Erik. Omdat de kinderen binnen een gezinshuis vaak zware, ingewikkelde problemen hebben zijn gezinshuisouders professionele opvoeders.
Gezinshuisouders zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Hun belangrijkste taken zijn:
• observeren, opvoeden, behandelen, begeleiding, stimuleren, activeren en ondersteunen van de kinderen;
• toezien op de dagelijkse gang van zaken;
• contact onderhouden met de biologische ouders of andere familieleden van de kinderen;
• sociale vaardigheden bijbrengen en gedragsinstructies geven. Zij doen dit samen met andere hulpverleners en met het eigen gezin van het kind.
Binnen het gezinshuis werken we samen met een gedragswetenschapper. Zij levert een actieve bijdrage aan het verbeteren van en de ontwikkeling van de kinderen en jeugdigen binnen ons gezinshuis. We werken met verschillende methodieken zoals ‘een taal erbij’, ‘geef me de 5’ en ‘Gentle teaching’.
De voordelen van een gezinshuis:
• kinderen groeien op in een normaal gezin;
• professionele aandacht voor de problemen van het kind;
• beide ouders houden zich fulltime bezig met de opvoeding.
Kinderen in gezinshuizen
Kinderen die in aanmerking komen voor een gezinshuis hebben vaak meerdere en ingewikkelde problemen. Ze komen vaak uit een gezin waar veel problemen zijn of waar de kinderen niet veilig zijn. Voor plaatsing in een gezinshuis hebben kinderen een indicatie nodig.
Een kind krijgt zo’n indicatie van een gemeente. Vaak gaat dit via een jeugdteam of een wijkteam, of via het Centrum voor Jeugd en Gezin van een gemeente.